Bitka z mięsa z drobną kaszą
5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej (najlepsza jest kasza krakowska)
3 jaja
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 kg mielonego mięsa wołowego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki do kawy mielonego ziela angielskiego
5 dag tłuszczu wołowego
sól
1 czerstwa kajzerka
Kaszę wymieszać jak najdokładniej z mięsem, aby usunąć wszystkie grudki. Bułkę namoczyć, odcisnąć i rozdrobnić. Do masy z mięsa i kaszy dodać rozdrobnioną bułkę, posiekany drobno tłuszcz, jaja, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie wyrobić, uformować kulę i wygładzić jej wierzch za pomocą maczanej w zimnej wodzie łyżki. Gotować 3 godziny w lekko osolonej wodzie. Gdyby płyn za bardzo się wygotował, dolewać po trochu wody.