Bigos myśliwski

1 kg kapusty (w połowie kwaszonej, w połowie słodkiej),
1 kg mięsa krojonego: pieczeni, kiełbasy, boczku wędzonego, szynki, co najmniej 5 pięknych grzybów suszonych, 1 cebula, 5-10 suszonych śliwek, 1/2 szklanki wytrawnego wina

Kapustę kiszoną posiekać, słodką poszatkować i sparzyć na sicie. Cebulę pokroić i zasmażyć na tłuszczu z boczku. Grzyby namoczyć. Układać warstwami kapusty, grzyby pokrojone w paseczki i śliwki, mięso, cebulę. Wlać smak z grzybów, nastawić w garnku o grubym dnie i na wolnym ogniu długo gotować, często mieszając. Pierwszego dnia gotować godzinę. Drugiego i trzeciego dnia odgrzewać. Wówczas dolać wino oraz dodać do smaku soli, pieprzu i cukru. Podawać bardzo gorący.