Bigos

(10 porcji)
1 kg kiszonej kapusty,4-5 szklanek pokrojonych mięs pieczonych, smażonych i gotowanych, wśród których znaleŸć się powinno sporo wędzonych (boczku, szynki i kiełbasy), cebula, 2-3 suszone grzyby, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina i 2 łyżki powideł śliwkowych lub garść suszonych śliwek bez pestek, 6-8 ziaren pieprzu, listek laurowy.
1. Kapustę przesiekać kilkakrotnie nożem.
2. Układać w garnku warstwami kapustę, kilka kawałków pokruszonych grzybów, pokrojoną w kostkę cebulę, część mięsa. Wlać 3 szklanki wody, dodać kilka ziaren pieprzu i pokruszony listek laurowy. Gotować na niewielkim ogniu nie dopuszczając do przypalenia.
3. Po godzinie dodać powidła lub śliwki, znów gotować chwilę, dolać wino. Bigos powinien być gotowany przez kilka dni, studzony i odgrzewany. Według starych przepisów, im więcej różnych mięs w bigosie tym jest on lepszy, jednak z pewnością wystarczy podana przez nas ilość.