Bataty (pataty, słodkie ziemniaki)
Przywieziono je do Europy dopiero w XVi wieku, ale w Ameryce rodkowej uprawia się je od ponad 5 tysięcy lat. Bataty jada się głównie w krajach biednych, na stołach bogatych krajów bywają rzadziej, ale za to służą tu do przygotowywania wymyślnych dań.
Roślina nazywana wilcem ziemniaczanym wytwarza grubiejące części podziemne, których smak i wartości są znakomite. Zawartość, przede wszystkim potasu i witaminy A, ale także innych witamin i korzystnych dla zdrowia składników stawia je w rzędzie godnych polecenia elementów diety.
Bulwy, pokryte brązową lub czerwonawą skórką, mają również kolorowy miąższ: czerwony, różowy, brązowy, niekiedy biały. Wbrew pozorom batat nie jest krewnym ziemniaka, aczkolwiek bardzo dobrze zastępuje go w wielu potrawach, co można zauważyć w naszych przepisach. Bataty mogą stanowić produkt służący do przygotowania znakomitych choć prostych dań lub po prostu bardziej oryginalny (w naszej strefie klimatycznej) niż zwykłe ziemniaki dodatek do dań mięsnych, rybnych lub z warzyw.