Barszcz ukraiński, według przepisu warszawskiego

(8-10 porcji)
Porcja włoszczyzny z kapustą, cebula, szklanka drobnej fasoli, 2 buraki średniej wielkości, 5 ziemniaków, duża łyżka przecieru pomidorowego, szklanka śmietany, pęczek koperku, sól, pieprz, cukier, cytryna, wywar z mięsa (1/2 kg wieprzowiny albo cielęciny bądź kurczaka) lub około 1/2 kostki masła.

1. W przeddzień namoczyć fasolę w 4 szklankach letniej przegotowanej wody, następnie ugotować ją.
2. Na tarce jarzynowej o większych otworach zetrzeć obraną i umytą marchew, pietruszkę, seler, drobno pokrajać por.
3. Do 8 szklanek ugotowanego uprzednio wywaru z mięsa wrzucić starte jarzyny, gotować (jeżeli zupa ma być bez mięsa należy ugotować jarzyny i dodać do nich masło).
4. Po kilku minutach, kiedy już jarzyny się zagotują z wywarem, dodać buraki starte także na tarce o dużych oczkach.
5. Kiedy gotujące się jarzyny zmiękną, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki.
6. Poszatkować kapustę i wrzucić do zupy.
7. Kiedy wszystkie jarzyny są ugotowane, dodać do smaku sok z cytryny, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz.
8. Fasolkę wlać do zupy wraz ze smakiem, w którym się gotowała, jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
9. Zestawić zupę z ognia, dodać drobno posiekany koperek i śmietanę. Jeżeli zupa jest gotowana na mięsie – to jest to właściwie całe obiadowe danie. Z podanej ilości składników uzyskuje się dość dużo zupy, można więc część, nie zaprawionej śmietaną , przechować w lodówce na następny dzień i właśnie wtedy jest najlepsza.