Barszcz ukraiński (polski)

1 porcja włoszczyzny z włoską kapustą, 1 cebula, 1 szklanka drobnej fasoli, 2 średniej wielkości buraki, 5 ziemniaków, 1 duża łyżka przecieru pomidorowego, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy do smaku, dowolnie: 1/2 kg wieprzowiny
i 1/2 kg cielęciny lub kurczaka, ale najlepiej 1/2 kostki, czyli 125 g masła

W przeddzień namoczyć fasolę w litrze letniej, przegotowanej wody. Następnie w tej samej wodzie ugotować. Jeżeli zupa będzie na mięsie, ugotować wywar z mięsa: zalać je w garnku zimną wodą i gotować, aż zmięknie, pod koniec lekko osolić. Powinno być 2 litry wywaru z mięsa. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach zetrzeć marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę, dodać drobno poszatkowany por i cały wywar lub tylko wodę (jeśli zupa będzie z masłem). Zagotować całość i po chwili dodać starte na tarce jarzynowej buraki. Kiedy jarzyny zaczynają już mięknąć, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po chwili poszatkowaną kapustę. Kiedy wszystkie jarzyny będą już ugotowane, dodać masło (do wersji jarskiej), do smaku sok cytrynowy, przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Następnie dodać fasolkę wraz ze smakiem, w którym się gotowała, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, po czym wsypać drobno pokrojony koperek i śmietanę. Zupa ta jest doskonała odgrzewana. Przechowywać ją trzeba w lodówce.