Baranina słodko-ostra na sposób orientalny
(8 porcji)
1 kg mięsa baraniego bez tłuszczu , cebula, 2 – 3 ząbki czosnku, kilka orzechów lub migdałów, garść rodzynek, 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta soli, pieprz lub chili, 6 – 10 łyżeczek cukru do smaku, mielony kminek rzymski lub zwykły.
1. Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na gorącym oleju.
2. Wrzucić kawałeczki baraniny, aby się dusiła razem z cebulą i czosnkiem.
3. Kiedy baranina zaczyna mięknąć, wrzucać po kolei przyprawy, na końcu rodzynki i orzechy.
Może to być znakomite wykorzystanie resztek baraniny, a przy tym danie niezwykle smaczne. Podaje się z ryżem i jakąkolwiek sałatką o dość kwaśnym smaku .