Barania pieczeń marynowana
(6 porcji)
1 1/2 kg udca baraniego bez kości, 3 ząbki czosnku, sól, ewentualnie 1/2 szklanki octu.
1. Jeżeli mięso nie jest bardzo młode, dobrze jest ściśle owinąć je w serwetę namoczoną w occie i potrzymać w lodówce przez 2 – 3 dni.
2. Na ok. 1 godz. przed pieczeniem należy mięso naszpikować dość gęsto cienkimi paseczkami czosnku. Natrzeć solą.
3. Włożyć do brytfanny i piec w gorącym piekarniku ok. 2 godz., najpierw przykryte, potem odkryte, często polewając sosem, jaki powstał przy pieczeniu. Gdyby go było mało – można podlać wodą.
4. Mięso pokroić w cienkie plastry i podawać.
Tak przyrządzoną pieczeń podaje się z ziemniakami purée, buraczkami zasmażanymi lub ćwikłą. Pieczeń można również poddusić jeszcze w śmietanie: na zakończenie dolewa się 1/2 szklanki śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki. Po jednorazowym zagotowaniu – sos jest gotowy. Polać nim mięso a część podać w sosjerce