Bakłażany faszerowane kuskusem
(4 porcje)
2 średnie bakłażany, 4 łyżki kaszy kuskus, 1/2 szklanki rosołu warzywnego z kostki, 1/2 puszki (ok. 225 dag) ciecierzycy, 4 łyżki pokruszonej fety, 16 małych koktajlowych pomidorków, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki posiekanych orzeszków piniowych lub migdałów, 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii, 1 łyżka winnego octu lub soku cytrynowego, 1/2 szklanki jogurtu
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć je przekrojem do dołu na blaszce i piec około 30 minut w temperaturze 180? C. Wyjąć z piekarnika i wydrążyć miąższ, pozostawiając jego warstwę wokół ścianek. Wyjęty miąższ połączyć z odcedzoną z zalewy ciecierzycą, solą, pieprzem, oliwą, migdałami lub orzeszkami piniowymi, fetą, kuskusem (zalanym uprzednio na 15 minut wrzącym rosołem), siekaną bazylią, odrobiną soku cytrynowego lub octu, jogurtem, majonezem i pokrojonymi na połówki pomidorkami. Napełnić farszem skórki bakłażanów i schłodzić je w lodówce, po czym podawać jako doskonałą przekąskę.