Baekenofe

1/2 kg łopatki wołowej, 1/2 kg łopatki baraniej, 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg ziemniaków, 1/4 kg cebuli, czosnek, pieprz, sól, goŸdziki, liść bobkowy, tymianek, natka pietruszki, 1/2 l białego wina, mąka, woda

Umyte mięso pokroić w grube kostki i zamarynować w białym winie dodając: cebulę naszpikowaną 2 goŸdzikami, 2 zgniecione ząbki czosnku, liść bobkowy, szczyptę tymianku, nać pietruszki, sól, pieprz. Po 24 godzinach odcedzić zioła i odlać marynatę. W garnku z pokrywą lub brytfannie układać warstwami: kartofle, mięso, cebulę, kartofle. Zalać marynatą z cebulą szpikowaną goŸdzikami. Jeśli nie przykryła potrawy, dolać wody. Z mąki i wody wyrobić gęste ciasto. „Przylutować” nim pokrywkę do garnka. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 godziny.