Babka piaskowa

1 1/2 szklanki mąki pszennej, niepełna szklanka mąki ziemniaczanej, 5 jaj, 1 1/2 szklanki cukru, kostka masła, olejek waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka masła lub margaryny do wysmarowania blachy i łyżka tartej bułki.
1. Żółtka z połową cukru i masłem utrzeć do białości.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ,nie przerywając tej czynności ,dodawać po łyżce cukru, aż do jego wyczerpania.
3. Połączyć żółtka z pianą dodając po trochu przesiane i zmieszane obie mąki i proszek do pieczenia.
4. Na zakończenie ewentualnie dodać obsypane mąką rodzynki oraz usiekaną smażoną skórkę pomarańczową.
5. Ciasto w wysmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułeczką foremce wstawić do piekarnika o temperaturze 190 st C.Piec , sprawdzając po 30 minutach patyczkiem, gdy suchy – ciasto gotowe.
6. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
W oryginalnym przepisie mówi się o tym, że nie jest potrzebny proszek do pieczenia, jednak lepiej dodać odrobinę, aby ciasto było puszyste i sypkie.
Można także zrobić babkę marmurkową dodając do 1/4 ciasta przesiane kakao. Tak zabarwione ciasto wlewać do środka foremki (wzdłuż), w której znajduje się już pozostała, nie zabarwiona część ciasta.