Babka koniakowa-murzynek

1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, zapach według gustu, skórka pomarańczowa, rodzynki, siekane migdały, 1 spory kieliszek brandy lub innego mocnego alkoholu, np. rumu
do wysmarowania: łyżka tłuszczu i tarta bułka do posypania blaszki

Tłuszcz zagotować z kakao i cukrem oraz 1/2 szklanki wody. Odlać 1/2 (objętość płynu zwiększy się podczas gotowania) szklanki płynu do polania ciasta. Ostudzić, po czym dodać mąkę, żółtka oraz proszek i ubitą na sztywno pianę. Wymieszać, dodać zapachy i bakalie. Upiec w piekarniku w temperaturze 180–200? C. Kiedy wbity do ciasta patyczek będzie suchy – ciasto jest gotowe. Gdy się schłodzi, polać je polewą i poczekać, aż zastygnie. Po wierzchu można posypać orzechami czy migdałami albo wiórkami kokosowymi. Ciasto można także przełożyć kwaśnym dżemem lub powidłami
i dopiero wówczas polać polewą.