Baba muślinowa
24 żółtka, 1/8 l mleka, 6 dag drożdży, 25 dag mąki,
20 dag cukru, 10 dag masła, 1/2 łyżki wanilii
Przecedzić żółtka przez sitko, dodać cukier, wstawić z naczyniem do gorącej wody, po czym ubijać, aż zbieleją i zgęstnieją. Dodać wyrośnięte drożdże, sproszkowaną i przesianą wanilię oraz wygrzaną mąkę. Wyrabiać ciasto trzy kwadranse, pod koniec wlać sklarowane ciepłe masło i znów wyrabiać 45 minut. Postawić w ciepłym miejscu, aby rosło. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, ostrożnie (by nie opadło) przełożyć je do wysmarowanej i wygrzanej formy i znów odstawić do rośnięcia. Gdy podniesie się i wypełni formę, wstawić je ostrożnie do pieca, uważając, by nie opadło. Piec pięć kwadransów.