ledzie w winie
2 paczki filetów śledziowych w oleju lub 6 solonych śledzi, 1/2 szklanki oleju lub oliwy, 200 ml białego wytrawnego wina, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 por, 1 średnia cytryna, szczypta mielonego imbiru, 3 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego
ledzie solone moczyć przez 3-4 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę, po czym sprawić i wyfiletować. Filety z oleju wyjąć i opłukać letnią wodą. Jeśli śledzie są zbyt słone, należy je na godzinę zostawić w wodzie. Wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Pokroić na kawałki. Zagotować wino z imbirem, pieprzem i zielem, dodać cukier. Ostudzić, dodać oliwę i sok cytrynowy. Por przekroić na pół i drobno posiekać białą część. Posiekać także cebulę. W słoiku układać warstwę śledzi, na nich cebulę i pory aż do wyczerpania się składników. Zalać ostudzoną marynatą z wina. Odstawić na 2-3 dni do lodówki.