ŒŚwieży łosoś

(4–-6 porcji)

łosoś lub filet z łososia (ok. 1 kg)
3 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 cm korzenia imbiru
3 plasterki cytryny
1 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki octu
sól
2 łyżki tartej bułki

Łososia oczyścić, umyć, zalać na 30 minut zimną wodą. W garnku ułożyć siekaną cebulę, przyprawy, plasterki cytryny, pokrojoną na kawałki (porcje) rybę. Wlać mieszankę wody i octu, posolić. Gotować powoli, zbierając z sosu szumowiny. Sprawdzać smak sosu; jeśli jest zbyt kwaśny – dolewać po łyżce wody, jeśli mało kwaśny – po łyżce octu. Zabieg ten można powtórzyć 3–-4 razy. Pod koniec, kiedy ryba jest już zupełnie miękka, zagęścić sos tartą bułką i gotować, aż się połączy w jednorodną masę.
Do sosu można dodać posiekane drobno białko jajka na twardo.