Œwiderki z gorgonzolą i pieczarkami oraz szynką

(4–6 porcji)

1 paczka makaronu świderki, 1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę szynki, 25 dag pieczarek, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 3/4 szklanki pokruszonej gorgonzoli, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Zagotować wodę na makaron. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, włożyć wraz ze śmietaną do garnka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować, aż śmietana zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzić. Do sosu pieczarkowego dodać rozdrobnioną gorgonzolę i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę i posiekaną szynkę, zagrzać. Odstawić sos, przełożyć makaron do garnka i starannie wymieszać z sosem.