Œledzie w śmietanie

(12 porcji)
6 śledzi, 2 cebule, jabłko, 3/4 szklanki śmietany ,łyżka kaparów (lub 2 korniszony), 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, sok cytrynowy.
1. Œledzie moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, po wyjęciu z wody zdjąć skórę, rozciąć ryby wzdłuż na połowę, wyjąć kręgosłup wraz z ościami, filety śledziowe pokroić na 3 – 4 kawałki i ułożyć na półmisku.
2. Œledzie posypać drobno posiekaną cebulą, startym na dużych oczkach tarki jarzynowej lub posiekanym jabłkiem, posypać kaparami lub pokrojonym korniszonem.
3. Przygotować sos mieszając śmietanę z cukrem, musztardą, sokiem cytrynowym, szczyptą soli i pieprzu – polać nim śledzie na półmisku. Półmisek wstawić do lodówki. Po godzinie można podawać na stół.
Inna wersja śledzi w śmietanie: sprawione i pokrojone śledzie układać warstwami polewając sosem przyrządzonym z roztartego z cukrem mlecza śledziowego, śmietany, cebuli. Tak przyrządzone śledzie powinny poleżeć kilka godzin. Najlepiej smakują z gotowanymi w mundurkach ziemniakami.