Œledzie o smaku oryginalnym

(8 porcji)
4 śledzie, mała cebula, duży por, 1/2 szklanki oliwy, 1/2 cytryny, 3/4 szklanki wina (może być wytrawne białe lub domowe, lekko słodkawe, wówczas nie użyje się cukru), 4 – 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, na czubek łyżeczki imbiru, płaska łyżka cukru, jeśli wino jest wytrawne.
1. Sprawić śledzie jak w przepisie „Œledzie w śmietanie” i pokroić na kawałki.
2. Zagotować wino z korzeniami. Wystudzić pod przykrywką.
3. Wystudzone wino wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, jeśli wino było wytrawne, dodać łyżkę cukru.
4. Cebulę drobno posiekać, pory pokroić w cienkie talarki.
5. Układać w naczyniu przekładając warstwę śledzi warstwą cebuli i krojonego pora, całość zalać winem z olejem i sokiem z cytryny. Zostawić na 2 dni, ale naprawdę doskonałe są wtedy, kiedy postoją w lodówce, na najniższej półce, przez co najmniej 3 – 4 dni.