ŒledŸ w sosie kawiorowym

1 kg delikatnych śledzi, 200 ml octu winnego, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek śmietany, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki czerwonego kawioru, 300 ml niegazowanej wody mineralnej, kilka gałązek koperku, sól, świeżo zmielony pieprz

Ocet z łyżeczką cukru i łyżeczką soli zmieszać z 300 ml wody. Zalać płynem wymyte śledzie i odstawić w chłodne miejsce na 3–4 godziny. Obrany czosnek wycisnąć w prasce. Przyrządzić sos z majonezu, śmietany, drobno posiekanej cebuli i kawioru. Wszystko dokładnie zmiksować. Œledzie wyjąć z zalewy, osączyć na papierowym ręczniku, ułożyć na półmisku i polać sosem. Odstawić na noc do lodówki. Podawać ozdobione gałązkami koperku.