Œląska potrawa z sera

(6 porcji)

ciasto jak na makaron
na farsz: 1/2 kg miękkiego białego sera, 3 łyżki drobnych rodzynek, 2 łyżki siekanych migdałów, sól, 3 łyżki cukru, starta skórka z cytryny, na czubek łyżeczki mielonego cynamonu, 1 jajko
do polania: 2 łyżki sklarowanego masła

Przygotować farsz: ser wymieszać z solą, cukrem, rodzynkami, jajkiem, cynamonem i skórką cytrynową oraz siekanymi migdałami.
Zagnieść ciasto jak w przepisie na szeroki makaron. Rozwałkować, pokroić w kwadraty o boku około 10 cm. Na każdy kawałek nakładać po trochu nadzienia. Zlepiać brzegi w trójkąt. Zagotować w dużym garnku osoloną lekko wodę. Gotować około 5 minut od momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Polać po wierzchu tłuszczem.
Jest to inna nieco wersja przygotowywanych współcześnie pierogów z serem, która różni się od dzisiejszej chyba tylko rozmiarem.