Œląska moczka Masi

25 dag piernika, 4 szklanki przegotowanej zimnej wody, 2 łyżki mąki, łyżka masła, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 goŸdziki, na koniec łyżeczki mielonego cynamonu, 4 szklanki nieco rozdrobnionych suszonych bakalii: fig, śliwek, daktyli, moreli, gruszek, rodzynek, migdałów i orzechów włoskich, 1/2 cytryny, cukier do smaku.

1. Zrobić złotą zasmażkę z masła i mąki, dodać wraz z 4 szklankami przegotowanej wody do pokruszonego piernika.
2. Do rozmoczonego piernika dodać gałkę, goŸdziki i cynamon oraz suszone bakalie. Gotować wszystko na małym ogniu i mieszając, w razie potrzeby, dolać nieco wody aż otrzyma się smakowitą masę. Dodać sok cytrynowy i cukier do smaku. Pod koniec wkroić kilka kawałków cytrynowej skórki.
Moczkę podaje się jako deser.