Zupa ziemniaczano-porowa
(4 porcje)
2 dorodne pory, 4 duże ziemniaki, sól, pieprz, ? szklanki śmietany, żółtko, łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
? czerstwej bułki wrocławskiej, łyżeczka masła.
1. Pory przekroić na połówki wzdłuż, oczyścić dokładnie z ziemi jaka może się znajdować pomiędzy nimi, pokroić w cienkie paseczki.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielka kostkę.
3. Ziemniaki i pory zalać 3 szklankami wody, dodać dorobione soli i gotować około 30 minut pod przykryciem.
4. Zupę nieco ochłodzić i zmiksować na jednorodny krem.
5. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do zupy i zagrzać nie doprowadzając do wrzenia.
6. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, kiedy brzegi kostek zaczną się rumienić dodać masło i wymieszać. Przełożyć grzanki do salaterki.
7. Zupę podawać w talerzach lub bulionówkach posypaną siekaną zieloną pietruszką
Jeśli ktoś nie ma ochoty na zupę krem – tak przygotowaną zupę ziemniaczano-porową można podawać i bez miksowania.