Sandacz (lub inna ryba) w papilotach
(4 porcje)
4 filety z sandacza, 2 łyżki masła, szklanka zsiadłego mleka lub ? cytryny, sól, grubo mielony pieprz, gałązka zielonej pietruszki.
1. Filet z ryby polać zsiadłym mlekiem lub skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut.
2. Przygotować 4 kawałki pergaminu lub folii aluminiowej do zawinięcia filetów.
3. Ułożyć wyjęte ze zsiadłego mleka lub skropione cytryną filety na przygotowanym papierze lub folii, lekko posypać solą, grubym pieprzem, położyć ? łyżki masła na wierzchu każdego oraz gałązkę zielonej pietruszki. Zawinąć szczelnie pakieciki.
4. Piekarnik nagrzać do 190 st C, ułożyć pakieciki na blaszce i piec 20 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika otwierać opakowania ostrożnie aby nie oparzyć się wydobywającą się parą.
Podawać z podsmażonymi na łyżce oleju z czosnkiem i siekaną zielona pietruszką ugotowanymi uprzednio ziemniakami, pokrojonymi w ćwiartki.