Barszcz biały z chrzanem

(8 porcji)
Barszcz biały z 2 torebek lub 2 szklanki kwaszonego barszczu, 6 szklanek wody, szklanka śmietany, 2 łyżki tartego chrzanu, łyżeczka cukru, ewentualnie majeranek do smaku.

1. Przyrządzić zupę według przepisu, rozpuszczając zupę w proszku w wodzie lub dodając do kwaszonego barszczu wodę .
2. Dodać chrzan i chwilę gotować.
3. Doprawić śmietaną i cukrem.
Tak przyrządzony barszcz najbardziej smakuje gotowany z pokrojoną w plasterki kiełbasą, podany z ćwiartkami jajka na twardo, wówczas można zrezygnować z doprawiania śmietaną. Jako zaostrzająca apetyt gorąca zupa nadaje się wyśmienicie na zimowe przyjęcia. Stanowi także doskonałe, szybkie do przyrządzenia danie w razie przyjścia niespodziewanych gości.