Kotlety z piersi kurczęcych w orzechach
Podwójny filet z kurzej piersi, 2 jajka (lub 2 białka), 2 łyżki mąki, sól, pieprz, szklanka siekanych lub mielonych orzechów laskowych, ? szklanki oleju z pestek winogron do smażenia.
1. Uformować kotlety przecinając na plastry każdy filet, lekko uformować tłuczkiem do mięsa, posypać solą i pieprzem.
2. Ubić jajka lub białka na dość sztywna pianę, dodać mąkę, wymieszać. Kotlety maczać w tej masie i następnie obtaczać w orzechach.
3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano, po około 3-4 minuty.
Takie kotlety maja zupełnie różny smak od smażonych na tartej bułce, są bardziej delikatne i soczyste, doskonale smakują z zielonym groszkiem podanym na gorąco i polanym tartą bułką z masłem.