Śledzie świąteczne

8 filetów śledziowych, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka gotowej przyprawy curry (według gustu, ostrej lub łagodnej), 5 goździków, 5 ziaren pieprzu, łyżka drobnych rodzynek, łyżka miodu, 3 łyżki oliwy lub oleju.

1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i powtarzać tę czynność kilka razy wylewając jedną a nalewając następną, aż śledzie nie będą już zbyt słone. Po wymoczeniu osuszyć kuchenną papierową ściereczką i pokroić na ukośne kawałki.
2. Wymieszać przyprawę do pierników, curry, miód i olej, dodać pozostałe przyprawy.
3. W szerokim słoiku układać warstwę śledzi, smarować warstwą aromatycznej masy, na niej znów warstwę śledzi aż do wyczerpania się składników.
Przykryte szczelnie wstawić na noc do lodówki.