Śledzie po wileńsku
8 filetów śledziowych, 10 dag suszonych grzybów (podgrzybków, maślaków lub borowików), 2 spore cebule, 6 łyżek oleju lub oliwy, mielony pieprz i ew. nieco soli
1. Namoczyć suszone grzyby w 2 szklankach wody. Po kilku godzinach ugotować starając się wygotować jak najwięcej wywaru. Grzyby ostudzić, posiekać.
2. Śledzie zalać zimną wodą i powtarzać tę czynność kilka razy wylewając jedną a nalewając następną, aż śledzie nie będą już zbyt słone.
3. Wymoczone śledzie osuszyć kuchenną papierową ściereczką, pokroić w ukośne kawałki i ułożyć na sporym półmisku.
4. Cebulę posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać posiekane grzyby, wszystko razem poddusić doprawiając pieprzem i bardzo niewielką ilością soli. Ostudzić masę.
5. Zimną masę ułożyć na śledziach i po przykryciu folią wstawić na godzinę do lodówki.