Panga w sosie jogurtowym
Ok. 80 dag filetów z pangi, duży pojemnik (300 ml) jogurtu naturalnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki oleju lub oliwy, łyżka siekanych listków kolendry.
Na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wytrawnego białego wina, sok z 1 średniej pomarańczy, łyżeczka świeżo utartego na tarce imbiru lub kopiasta łyżeczka mielonego, szczypta ostrej papryki, łyżka łagodnej przyprawy curry, łyżka utłuczonej kolendry.
1. Wymieszać składniki marynaty w szerokim płaskim naczyniu.
2. Umyte i osuszone filety włożyć do marynaty i odstawić na godzinę.
3. Rozgrzać na patelni olej lub oliwę, filety odsączyć nieco z marynaty (można pomagać sobie oskrobując je tępą stroną noża) smażyć rybę z obu stron po 4 minuty.
4. Jogurt wymieszać w kubku z mąką ziemniaczaną i pozostałościami marynaty.
5. Zalać jogurtem rybę usmażoną na patelni i dusić wszystko razem około 7-10 minut.
Najlepiej smakuje potrawa ta podawana z ryżem na sypko.