Żeberka z pieczonymi jabłkami

1,2 kg żeberek wieprzowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, liść laurowy, 3 goździki, szklanka tartej bułki, jajko, 6 łyżek oleju do smażenia, 6 jabłek, łyżeczka kminku, 1/2 szklanki soku jabłkowego, łyżka mąki, płaska łyżeczka cukru.

1. Żeberka włożyć wraz z przyprawami i solą do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować 20 minut.
2. Wyjąć żeberka, ostudzić, podzielić na porcje z 2 żeberkami.
3. Obtaczać każdą porcję w rozbitym z łyżką wody jajkiem, panierować w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.
4. Jabłka posypać cukrem i kminkiem i upiec w piekarniku.
5. Szklankę przecedzonego wywaru od gotowania żeberek wymieszać z sokiem jabłkowym, dodać mąkę, wymieszać dodając odrobinę soli i gotować do zgęstnienia.
6. Podawać żeberka ułożone wokół półmiska, jabłka w środku a sos osobno w sosjerce.