Kotlety cielęce z daktylami
8 plasterków ze schabiku cielęcego lub polędwicy, 8 dużych daktyli bez pestek, 8 plasterków sera camembert, łyżka mąki, 2 łyżki oliwy i łyżka masła do smażenia, 4 łyżki dowolnego białego wina, sól, pieprz.
1. Kotlety cielęce pobijając lekko gładką stroną tłuczka uformować w owalnym kształcie. Oprószyć solą, pieprzem i mąką
2. Rozgrzać masło z oliwą i usmażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony.
3. Kotlety zdjąć z patelni a ułożyć na niej rozkrojone daktyle i smażyć po pól minuty, po czym kotlety ułożyć znów na patelni, na nich daktyle i plasterki sera camembert.
4. Okryć patelnię pokrywką i smażyć chwilę, aby rozpuścił się ser.
5. Kotlety zdjąć z patelni na gorący półmisek. Trzymać w cieple.
Na patelnię wlać wino i zagotować. Sosem polać kotlety.