Zacierki

2 szklanki mąki, 2 białka z jajek, sól


1. Do mąki wlać białka, mieszać chwilę nożem, a kiedy połączą się z mąką, dolewać po kilka łyżeczek ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie, jednorodne i dość twarde.
2. Skubać po kluseczce wielkości groszku lub lekko podsuszone ciasto zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Można także, podsypując nieco mąki, posiekać zacierki ciężkim nożem lub tasakiem.
3. Zagotować w garnku około 3 litrów lekko osolonej wody, wrzucić zacierki i gotować, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Wylać do durszlaka i przelać przegotowaną chłodną wodą.

Zacierki są lubianym dodatkiem do zup, takich jak fasolowa, ziemniaczana czy grzybowa lub pieczarkowa. Z dodatkiem mleka tworzą doskonałą zupę śniadaniową.