Omlet z czerwonymi porzeczkami
3 jaja, 3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego, sól, łyżka masła, ? szklanki świeżych porzeczek oberwanych z szypułek, 2 łyżki cukru
1. Porzeczki mocno zagrzać, dodając cukier.
2. Jajka ubić ze śmietanką lub skondensowanym mlekiem, lekko posolić. Według zasad kuchni francuskiej, ubijając jajka, powinno się je uderzyć jedynie 16 razy. Potem podobno omlet staje się mniej puszysty.
3. Na patelni rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną i smażyć powoli, podważając brzegi, aby płynna jeszcze masa wpływała pod spód i się ścinała.
4. Kiedy wierzch omletu będzie prawie ścięty, ale jeszcze galaretowaty, nałożyć podgrzane z cukrem porzeczki, zawinąć oba brzegi omletu i zsunąć na półmisek.
Omlet ze słodkim nadzieniem w postaci zagrzanych owoców (można użyć także surowych, na przykład malin, poziomek czy truskawek) to doskonała, ekspresowa propozycja deserowa.