Jajka sadzone na łososiu
2-4 jaja, łyżeczka masła, 2 plastry wędzonego łososia, sól, pieprz, łyżeczka siekanego szczypiorku
1. Rozpuścić masło na patelni, ułożyć na nim plasterki łososia. Lekko zagrzać.
2. Na plastry łososia wybić jajka, posypać solą i pieprzem. Okryć patelnię pokrywką. Smażyć do momentu, kiedy białko się zetnie, a żółtko jest jeszcze płynne.
3. Usmażone jajka posypać siekanym szczypiorkiem.
W ten sam sposób można przygotować jajka sadzone na szynce, bekonie lub kiełbasie ? wystarczy je, podobnie jak łososia, jedynie zagrzać lub też lekko przyrumienić. Potrawę można posypać różnymi ziołami albo siekaną cebulą dymką.
Doskonałe są także jajka sadzone na plastrze ostrego lub łagodnego żółtego sera.