Jajka po polsku faszerowane
9 jaj, 2 łyżki siekanego szczypiorku, łyżka siekanego kopru, łyżeczka siekanej zielonej pietruszki, czerstwa bułka, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 3-4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju lub oliwy
1. Ugotować na twardo 8 jaj. Ostudzić. Ostrym ciężkim nożem poprzekrawać jajka wraz ze skorupką na połówki. Z każdej skorupki wyjąć łyżeczką białko i żółtko.
2. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
3. Jajka wraz z bułką zemleć w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze (robocie kuchennym).
4. Do rozdrobnionych jajek dodać śmietanę, surowe jajko, sól, pieprz oraz szczypior, koper i pietruszkę.
5. Dobrze doprawioną masę jajeczną łyżeczką nakładać do skorupek, wygładzić wierzchy, maczać w wysypanej na talerzyk tartej bułce.
6. Rozgrzać masło z oliwą lub olejem. Smażyć (układając przekrojem do dołu), aż jajka się zagrzeją, a na tartej bułeczce powstanie apetyczna brązowa skórka.
Jajka faszerowane można przyrządzić bez rozmoczonej bułki, jedynie z posiekanych drobno jaj wymieszanych z jajkiem surowym, śmietaną i innymi składnikami.
Podawane na ciepło ze szpinakiem czy innymi warzywami są pyszne i doskonale nadają się na postny obiad. Podaje się je również jako przystawkę.