Jajka w koszulkach

8 jak najświeższych jaj, 3 łyżki octu, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, sól
na sos: łyżeczka masła, łyżka mąki, łyżka soku cytrynowego, po 2 ziarna pieprzu
i ziela angielskiego oraz kawałek liścia laurowego, ? szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany, sól i cukier do smaku


1. W niskim garnuszku zagotować około 3 szklanek wody z octem, solą i przyprawami.
2. Wybijać po kolei świeże jajka do małej filiżanki i wlewać z niej jajka pojedynczo do wrzącej wody z octem. Łyżką formować z białka zgrabną owalną formę naśladującą kształt jajka. Gotować 3 minuty, aby jajko było bardzo miękkie, lub 4 minuty, jeśli chcemy, aby bardziej się ścięło.
3. Przygotować sos: rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę podgrzewać, dodać śmietanę lub jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Jajka w koszulkach nazywane były w polskiej kuchni różnie: perduty, jajka poszetowane, jajka zgubione. Takie pięknie ugotowane jajka są nie tylko smaczne, ale i doskonale służą do przygotowywania z nich różnych potraw. Można je panierować w surowym jajku i bułce, a następnie smażyć na oliwie, można też, posypane tartą bułką, zapiekać pod beszamelem lub z innym sosem. Jajka w koszulkach są doskonałe jako dodatek do czystych zup: rosołu, czerwonego barszczu albo żurku.