Sernik doskonały bez roboty
2 i 1/2 kubka twarożku homogenizowanego, 2 jajka, ok. szklanki cukru (według smaku, może być mniej lub więcej), skórka pomarańczowa, olejek waniliowy ? według gustu, łyżka kaszy manny
Spód zrobiony z ciasta przygotowanego według przepisu ?Kruche ciasto Prababci?, lekko podpieczony, ale nie upieczony, z rancikiem wokół wszystkich brzegów.
1. W miseczce rozmieszać serek z żółtkami, kaszą, zapachami i smażoną skórką pomarańczową.
2. Ubić sztywną pianę.
3. Dodać do serka cukier i pianę dokładnie mieszając.
4. Na podpieczonym spodzie z kruchego ciasta, wielkości połowy blaszki z piekarnika gazowego, rozłożyć warstwę sera. Wierzch można ubrać cienkimi paskami kruchego ciasta.
5. Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 st. C), aż wierzch sernika lekko się ozłoci, uważając, aby nie spalił się spód.
Istotne jest, aby do sera dodawać cukier dopiero pod koniec, ponieważ cukier rozpuszcza się powodując, że ser robi się za rzadki. Ponieważ spód jest już podpieczony, sernik gotowy jest wówczas, kiedy wierzch zaczyna być miejscami brązowy. Dlatego też ozdobną kratkę z ciasta musimy przygotować w ten sposób, aby nie były to grube wałeczki, lecz cienkie paski.