Kruche ciasto Prababci

1 kg mąki, 5 żółtek, 2 kostki masła, 2 szklanki cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, śmietany tyle, aby dało się zagnieść ciasto

 

1. Utrzeć żółtka z cukrem do białości.

2. Na stolnicy usiekać nożem przesianą mąkę z masłem, dodać utarte żółtka, śmietanę, sodę i wyrobić, zgniatając i ściskając ciasto.

Z tego ciasta, którego używa się w rodzinie od co najmniej 150 lub więcej lat, można robić zarówno ciastka przeciskane przez maszynkę, jak spody do szarlotek czy sernika, nadziewane dżemem pierożki, ciasto z polewą kakaową, kruche babeczki do różnych nadzień itp. Udaje się zawsze. Można je przechowywać ok. 2 tygodni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce i tylko na kilka godzin przed użyciem należy je z niej wyjąć.