Cielęcina po wiejsku

75 dag cielęciny (np. z łopatki), 2 plasterki świeżej słoniny, 5?6 jak najmniejszych cebulek, 2 średnie marchwie, 5 ziemniaków, puszka zielonego groszku, 1/2 małej puszki zielonej fasolki, łyżka masła lub margaryny, sól, pieprz, kostka rosołowa

1. Pokroić słoninę na skwarki, stopić nie rumieniąc.

2. Na stopionej słoninie lekko poddusić cebulki, jeśli są zbyt duże, można je pokroić na połówki. Nie dopuścić do zrumienienia.

3. Do słoniny z cebulą włożyć kawałek cielęciny i lekko podsmażyć, starając się nie dopuścić do silniejszego zrumienienia cebuli.

4. Rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody kostkę rosołową, wlać do mięsa i dusić pod przykryciem.

5. Po godzinie dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i marchew lub, jeśli są młode ? w całości. Dusić razem. Posypać pieprzem i ewentualnie posolić.

6. Kiedy cielęcina i dodatki są już miękkie, dodać łyżkę masła, konserwowy groszek i fasolkę. Jeszcze chwilę razem poddusić. Podaje się cielęcinę pokrojoną w plasterki i obłożoną jarzynami z nią przyrządzonymi. Jest to danie niezwykle wygodne, bo nie wymaga już żadnych dodatków.