Zrazy po nelsońsku
1 kg bardzo dobrego gatunkowo, miękkiego mięsa wołowego, 2 łyżki mąki, 1 kg ziemniaków, duża cebula, 5 dag suszonych grzybów, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, ? szklanki śmietany, sól, pieprz
1. Mięso pokroić w plastry i zbić tłuczkiem, formując owalne zrazy.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości.
3. Grzyby namoczyć na godzinę i w tej samej wodzie obgotować, ostudzić
i pokroić, zachowując wywar.
4. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
5. Masło z olejem lub oliwą rozgrzać i usmażyć na nim posypane lekko mąką, solą i pieprzem mięso.
6. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę surowych ziemniaków, lekko oprószyć solą i pieprzem, na ziemniakach ułożyć podsmażone mięso, pokrojoną cebulę i grzyby, po czym znowu ułożyć warstwę ziemniaków i tak do wyczerpania się składników. Wlać wywar z grzybów i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 170-180?C. Często polewać sosem wierzchnią warstwę potrawy. Nie mieszać.
7. Kiedy zarówno mięso, jak i ziemniaki są miękkie, wlać śmietanę i przechylając naczynie to w jedną, to w drugą stronę, doprowadzić do połączenia się śmietany z sosem. Kiedy sos się zagotuje ? danie jest gotowe.