Kisiel żurawinowy

? kg żurawin, ? szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, woda

1. Żurawiny opłukać, włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Kiedy się zagotują i popękają (trzeba je zagrzewać pod pokrywką, aby nie opryskały wszystkiego wokół), najwygodniej jest zmiksować je i przecedzić przez durszlak, przelewając pozostałości drugą szklanką wody, aby wypłukać cały sok.
2. Sok żurawinowy wymierzyć szklanką: powinny być co najmniej 3 szklanki, ale można także dolać, bez szkody dla smaku, jeszcze trochę wody i wówczas dodać nieco więcej cukru. Zagotować.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z ? szklanki zimnej wody i wlać do wrzącego soku. Gotować mieszając, aż kisiel przestanie być mętny. Rozlać wówczas do miseczek lub do większej salaterki. Podawać po ostudzeniu z dodatkiem słodkiej śmietanki lub kruchego ciastka czy wafla.

Kisiel można przygotować także z innych soków ? doskonały jest malinowy, porzeczkowy, a także cytrynowy czy jagodowy.