Boeuf Strogonoff

? kg polędwicy wołowej, ? szklanki rosołu drobiowego z kostki, 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła, łyżka mąki, średnia cebula, 20 dag pieczarek, ? szklanki śmietany, sól, pieprz

1. Mięso oczyścić z błon i resztek tłuszczu, umyć, pokroić w plastry, a te z kolei na paski.
2. Cebulę posiekać jak najdrobniej.
3. Pieczarki pokroić na plasterki.
4. Rozgrzać masło, dodać siekaną cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać mięso i znów smażyć, aż nabierze koloru ze wszystkich stron. Dodać pieczarki.
5. Kiedy wytwarzający się sos odparuje, dodać mąkę wymieszaną z rosołem, śmietaną i mąką. Doprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat. Gotować co najmniej 10 minut.

Tę bardzo lubianą i popularną potrawę można przygotować także z nieco mniej kosztownych gatunków mięsa. Jest to zarówno doskonałe danie obiadowe, jak i ciepłe danie na przyjęcia.