Żurek domowy
2 szklanki ukiszonego żuru, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, nieduża cebula, ? szklanki śmietany, ? łyżeczki cukru, sól, mielony pieprz do smaku, ewentualnie łyżka suszonego majeranku, ząbek pokrojonego na kawałki czosnku
jako dodatek: pokrojone w ćwiartki jajko na twardo, krojona w kostkę lub plasterki kiełbasa biała lub wędzona, pokrojona w kwadraciki lub paski wędzona szynka
1. Zagotować 4 szklanki wody z pokrojoną w kawałki cebulą, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Jeśli przewiduje się dodatek mięsa ? pod koniec wrzucić krojoną szynkę lub kiełbasę. Lekko osolić, ewentualnie dodać czosnek.
2. Wlewać po trochu, próbując, zakwaszony żurek: 2 szklanki powinny wystarczyć, aby nadać zupie odpowiednio kwaśny smak.
3. Doprawić zupę cukrem i solą, dodać pieprz.
4. Do śmietany wlać łyżkę wazową zupy, starannie wymieszać, wlać do całości zupy, silnie zagrzać, niekoniecznie gotować. Na koniec można dodać majeranek.
Żurek podawać w głębokich talerzach lub filiżankach do zupy, z wybranymi dodatkami.
A niektórzy lubią żur ze wszystkimi tymi dodatkami naraz. Pycha!
Wprawdzie żurek z torebki nie zawiera, jak powiedzieliśmy wyżej, witaminowych składników, które znaleźć można w ukiszonym żurku, ale doprawiony pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, a potem majerankiem, czosnkiem i śmietaną, może być również smakowitym ? a co ważne: łatwym ? daniem. Przyprawy nadadzą mu doskonały, szlachetny smak.