Śledzie marynowane (do szybkiego użycia)
4 całe śledzie, łyżka musztardy
na marynatę: ? szklanki octu 10%, ? szklanki wody, 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, niewielki liść laurowy, łyżeczka cukru, 2 średnie cebule
1. Śledzie umyć, zalać 2-3 litrami zimnej wody i namoczyć na mniej więcej 3 godziny.
2. Wymoczone śledzie obrać: naciąć grzbiety, zdjąć skórkę, wyjąć wnętrzności, odciąć łebki i oddzielić filety.
3. Zagotować ocet z wodą, cukrem i pokrojoną w plasterki cebulą oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Ostudzić.
4. Do musztardy dodać pieprz, masą smarować filety, zwijać je w rulony i układać w naczyniu lub słoiku, jeden obok drugiego.
5. Marynatą zalać zwinięte filety i odstawić na 1-2 dni do lodówki.