Rosół z kurczaka
cały kurczak (najlepiej nie mrożony) albo ok. 1 ? kg części z kurczaka, 2 marchwie, pietruszka, kawałek bulwy selerowej lub 2 łodygi selera naciowego, por, cebula, 5-6 ziaren pieprzu, jeśli to możliwe ? duży suszony grzyb, sól, kostka bulionowa lub 1-2 łyżki warzywnej przyprawy typu vegeta, łyżka siekanej zielonej pietruszki
jako dodatek: ugotowany drobny makaron
1. Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą. Jeśli mamy całą tuszkę kurczaka, najlepiej podzielić go na ćwiartki lub na cząstki.
2. Do garnka włożyć mięso, obrane i umyte warzywa, ziarna pieprzu, umyty suszony grzyb i niedużą kostkę bulionową lub łyżkę warzywnej przyprawy.
3. Wlać 8 szklanek zimnej wody
4. Powoli doprowadzić nakryty pokrywką rosół do zagotowania. Utrzymywać go w stanie powolnego wrzenia, aż mięso będzie miękkie. Powinno wystarczyć około 50 minut powolnego gotowania, aby uzyskać klarowny, bardzo smaczny rosół.
Każdą porcję na talerzu lub w filiżance posypać siekaną zieloną pietruszką.
Mięso z tak ugotowanego rosołu można podać na drugie danie w sosie potrawkowym z ryżem lub przyrządzić z niego mięsny farsz do pierogów lub krokietów naleśnikowych.