Florentynka

Na ciasto: 30 dag mąki (1 i ? szklanki), kostka masła 25 dag, 10 dag cukru (? szklanki), 1,5 łyżki śmietany 18%, łyżeczka masła do wysmarowania blachy
Na masę: 20 dag masła, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki miodu, ? szklanki cukru, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 125 g płatków migdałowych, 100 g (? szklanki i 2 łyżki) mąki.
Do przybrania: wiśnie z konfitury.

1. Przygotować ciasto kruche na spód: posiekać nożem wszystkie składniki i na koniec zagnieść rękami ciasto.
2. Wyłożyć ciastem wysmarowaną łyżeczką masła blaszkę.
3. Włożyć do garnka masło ,miód, cukier i śmietanę, mieszając zagotować.
4. Do masy dodać skórkę pomarańczową i ?płatki migdałowe, wymieszać.
5. Zdjąć masę z ognia, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
6. Masę rozsmarować na kruchym cieście .
7. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.
8. Przybrać florentynkę osączonymi z soku wiśniami z konfitury.
Ciasto po wystudzeniu pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty.