Marchew z zielonym groszkiem
6 dużych marchwi, 1 ? łyżki masła, łyżka mąki, sól i cukier do smaku, szklanka ugotowanego świeżego zielonego groszku (może być konserwowy groszek z puszki), łyżka siekanego koperku lub siekanej zielonej pietruszki (jeśli to możliwe)
1. Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę o boku około ? cm. Zalać w garnku wodą, tak aby jedynie zakryła marchew. Dodać trochę soli i cukru. Gotować, aż marchew stanie się miękka. Powinno pozostać około szklanki płynu.
2. Wyłuskany zielony groszek ugotować w wodzie, odcedzić, dodać do marchwi i wszystko razem zagotować.
3. Wymieszać dokładnie masło z mąką, dodać do marchwi z groszkiem i zagotować. Jeszcze raz spróbować, czy nie trzeba dodać soli i cukru.
Marchew z zielonym groszkiem to bardzo typowy dodatek do mielonych kotletów lub cielęcych sznycli.