Kotlety pożarskie

50 dag mięsa z kurczaka, czerstwa bułka, ? szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki masła, łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki, sól, pieprz
do panierowania: 2 łyżki tartej bułki
do smażenia: 4 łyżki oliwy, łyżka masła

1. Bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć.
2. Pokrojone mięso i odciśniętą bułkę zemleć lub rozdrobnić razem w malakserze.
3. Utrzeć masło z żółtkami, dodać mięso, sól, pieprz i zieloną pietruszkę, po czym dokładnie wyrobić.
4. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do masy mięsnej i dokładnie razem wymieszać.
5. Formować niewielkie owalne kotlety, każdy obtoczyć w tartej bułce.
6. Rozgrzać masło z oliwą, smażyć kotlety po 4 minuty z każdej strony.