Karp w śmietanie
karp wagi 1 ?-2 kg, sól, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, szklanka śmietany (może być śmietana 12%)
1. Karpia sprawić: oskrobać, usunąć głowę i, o ile się uda, płetwy. Lekko osolić z zewnątrz i w środku. Pozostawić na 30 minut.
2. Oprószyć rybę mąką, ułożyć na niej kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika o temperaturze 190?C.
3. Zmniejszyć temperaturę do 170-180?C i piec 30 minut.
4. Kiedy ryba jest już miękka, polać ją śmietaną i wstawić jeszcze raz do piekarnika, na mniej więcej 10 minut, w tym czasie kilkakrotnie nabierając spod ryby łyżką sos wymieszany ze śmietaną i polewając nim wierzch ryby.
Jest to danie, które w niektórych domach zastępuje wigilijnego karpia smażonego: w tej postaci smakuje doskonale, a jednocześnie wydaje się znacznie mniej tłusty.