Ciasto na pierogi

? kg mąki, jajo lub białko, woda

1. Wysypać mąkę na stolnicę lub do miseczki, dodać jajko lub białko i, mieszając najpierw nożem i dolewając po trochu wodę, zarobić rękami elastyczne, niezbyt twarde, dające się wałkować ciasto.
2. Podzielić ciasto na 2-3 kawałki i wałkować je po kolei, nakrywając pozostałe, aby nie obsychało.
Ciasto na pierogi wałkuje się cienko, ale trzeba pamiętać, że nie może być zbyt cienkie, aby wypełnione farszem nie pękało podczas gotowania.
3. Szklanką wycinać z rozwałkowanego ciasta krążki i nakładać na nie po ? łyżeczki farszu lub na przykład 2-3 wiśnie. Zlepiać brzegi, które można uprzednio posmarować lekko białkiem. Znakomicie podnosi wygląd pierogów
i jednocześnie wzmacnia miejsce sklejenia ozdobne uformowanie brzegów.
4. Pierogi gotuje się w dużej ilości wrzącej wody pod pokrywką. Kiedy wypłyną, należy zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze 1-2 minuty, po czym wyjmować łyżką cedzakową.