Befsztyk tatarski
40 dag wołowej polędwicy, 3 łyżki oliwy z oliwek, jak najdrobniej posiekana cebula, pieprz, sól, łyżeczka lub łyżka musztardy jako ozdoba i dodatek smakowy: 4 żółtka surowych jaj, 4 sardynki z puszki, 4 łyżki posiekanych korniszonów, łyżeczka posiekanych kaparów, kilka posiekanych marynowanych grzybków
1. Oczyścić wołową polędwicę z żyłek i resztek tłuszczu. Według smakoszy mięso na tatara najlepiej posiekać, ale można je też zemleć w maszynce do mięsa.
2. Dobrze wyrobić z siekaną cebulą, pieprzem, oliwą i musztardą.
3. Ułożyć na talerzykach porcje, w każdej zrobić wgłębienie, a w nim umieścić żółtko. Pozostałymi składnikami przybrać każdą porcję.
Każdy z biesiadników samodzielnie doprawia sobie porcje tej wyśmienitej przekąski, używając do tego podanych przez gospodarzy dodatków.
Befsztyk tatarski jest przekąską bardzo lubianą, jednak pamiętać należy, że można go przyrządzić jedynie z bardzo świeżego mięsa i z dodatkiem doskonałych, świeżych jaj.